Oxigénkészletünket befolyásoló tényezők

Tényezők, amelyek befolyásolhatják szervezetünk értékes oxigén készletét

1.A légköri oxigén csökkenő mennyisége. Ma, vezető kutatók úgy vélik, hogy még a viszonylag egészséges embereknek is gondot okozhat a levegőből szükséges összes oxigén előállítása. Valójában a levegő maga is egyre szennyezettebb, amely nehezebbé teszi az oxigén felvételét. Fiziológusok megállapították, hogy szennyezett levegő, vagy kevesebb oxigént tartalmazó levegő belélegzése hihetetlenül nagy stresszt jelent a szervezet számára. Meglepő módon, őslénykutatók elemezték a jura kori megkövesedett borostyánba zárt légbuborékokban lévő oxigént. Kutatásuk rávilágított, hogy akkoriban az oxigén szintje jelentős mértékben magasabb volt, mint napjainkban. Sok tudós szerint a dinoszauruszok kihalását az oxigénszint hirtelen csökkenése okozhatta, és az, hogy ezt a csökkenést a légzőrendszerük nem volt képes adaptálni. Ha a dinoszauruszok kihaltak, mert nem kaptak elég oxigént, akkor csoda-e, hogy szervezetünk szenved és az oxigénraktáraink egyre szennyezettebbek?

2. A étrend szerepe az oxigénhiányban. Állandó egészségtelen táplálkozásunk arra készteti testünket, hogy a szokásosnál nagyobb mértékben használja oxigén tartalékait, azért, hogy fel tudja dolgozni a tartósítószereket és azt a kevés tápanyagot, ami az „ételben” van. Komplex szénhidrátok, nyers gyümölcsök és zöldségek gazdagok oxigénben, súlyuk kb. 50%-a oxigénből áll. Az oxigén aránya a zsírokban kevesebb, mint 15%, a fehérjékben 20 és 40% között, attól függően, hogy milyen aminosav jellege van. A nehéz ételek nemcsak hogy alacsony oxigéntartalmúak, hanem még több oxigént igényelnek a szervezettől, hogy energiává alakítsa őket, amely tovább apasztja a test oxigén raktárait. További oxigén-rablók az olyan ételek, amelyek finomított cukrot, fehér lisztet tartalmaznak, illetve az alkohol és a koffeintartalmú italok. A szervezet elvonja a szükséges oxigént az elsődleges anyagcsere funkcióktól, úgy mint szívverés, véráramlás, agyi funkciók és immunválasz, azért hogy oxidálja és átalakítsa ezeket az ételeket.

3. Stressz és oxigén. Bármilyen túlzott stressz, legyen az nagyobb munkamennyiség, trauma vagy mély érzelmeket érintő esemény az életünkben, elnyúló depresszió és szorongás, nagy mennyiségű oxigént rabol el a szervezettől. Az érzelmi stressz adrenalint és adrenalin-rokon hormonokat termel arra késztetve a szervezetet, hogy az oxigén-tartalékaihoz nyúljon. A fertőzések szintén megcsapolják az oxigén készletet, hiszen ez is szükséges a baktériumok elleni küzdelemhez.

4. Savasság és az oxigénháztartás. Krónikus savtúltengésben szenvedők is felélik az oxigénkészleteiket. Ez a méreganyag felgyülemlés és oxigén csökkenés körforgásához vezethet. Ez mód arra, hogy a szervezet leküzdje a savasságot, hogy oxigénnel próbálja semlegesíteni. Ehhez azonban folyamatosan el kell vonnia az oxigént az elsődleges anyagcsere folyamatoktól és továbbítani a savas sejtek és szövetek felé.

5. Oxigénhiány és fertőzés. Amikor a test oxigén szintje hosszú időn keresztül rendkívül alacsony marad, a test táptalajt jelent a káros baktériumok, vírusok, gombák, paraziták és más fertőző közegek számára. Ezeknek nagy része anaerob, ami azt jelenti, hogy csak oxigénszegény környezetben élnek meg. Kutatások bebizonyították, hogy amikor a szervezet oxigéntartalma egy normál értéken belül van, akkor a fertőző mikroorganizmusok sokkal nehezebben terjednek és szaporodnak. A normál vérben a parciális oxigénnyomásnak kb. 97%-nak kellene lennie. Minden egyes vörösvérsejtben vasban gazdag hemoglobin molekulák vannak. Az oxigén 97%-a a sejtekhez ezekhez a hemoglobinokhoz kapcsolódva jut el, 3%-a pedig a vérplazmába kerül. Amikor a vér oxigénszintje hosszabb távon alacsony marad, a sejtek nem kapják meg a szükséges oxigénmennyiséget és nem tudnak ellenállni a mikroorganizmusok elterjedésével szemben.

6. Mozgáshiány. A mozgás során megnövekedett oxigén szükségletre a szervezet mélyebb és gyakoribb lélegzetvétellel „válaszol”. Ez növeli a vérben az oxigénszintet és segít a szervezetnek két nagyon fontos funkciót ellátni. Az egyik, hogy a többlet oxigén elősegíti a mozgáshoz szükséges energia előállítását és a felszabadítását.A másik, hogy a megemelkedett oxigénkészletet a szervezet arra használja fel, hogy a fokozott anyagcsere melléktermékeitől, a salakanyagoktól megszabaduljon. Az ülő életmód gátolja a test méregtelenítését.Itt üzenhet

oxigénes víz mágnesterápia szívmérés méregtelenítés egészség