Mofetta

Így is emlegetjük: szív és érrendszeri betegségek. Szükségünk van arra, hogy megfelelő érrendszeren keresztül, kielégítően működő perifériás keringéssel a vér el tudjon jutni a szövetekhez, minden sejthez. Megelőzésként, betegségek tünet és tünetmentes időszakában is kiváló kezelési lehetőség a száraz széndioxid kúra.

Bővebb információ a www.mofetta.eu weboldalon található

Dr. László Márta főorvosasszonynak köszönhetően 2008-tól havi rendszerességgel autóbuszos kirándulást szerveztünk Mátraderecskére. A több mint 80%-ban érkezett pozitív visszajelzés hatására úgy határoztunk, hogy ezt programot 2009-ben folytatjuk. Részletes leírás a MOFETTA 2 oldalon található.

 

 

 

 

 

A geológusok mofettának nevezik a sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága a Mátraderecskén található, a talajból természetes módon feláramló gázforrás gázát gyógygázzá minősítette. A település Heves megyében a Mátra északi lábánál fekszik. A 2400 lakosú község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta. Strandfürdőjeének vize bőr és reumatikus betegségekre kedvező hatású.
Mátraderecske területén átfutó vulkáni törésvonal mentén szivárog a föld mélyéből a széndioxid gáz. Ez hazánkban egyedülálló természeti jelenség. 85-98 tf%-os széndioxidot és radont tartalmaz, mely 1,000 m mélységből 400 liter/óra intenzitással tör a felszínre.  Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxid gázt, annak kellemes melegítő és bizonyos betegségi állapotoknál gyógyító hatása miatt. A bőrön áthatoló gáz a szövetekbe kerül, és specifikus értágító hatást gyakorol. Ez a hatás a bőr- és bőralatti kötőszövetekben, és a belső szervekben is megnyilvánul. Jellemző a fürdőt követő kipirulás, az erőteljes szívkontrakció,a légzés mélyülése, a vérnyomás csökkenése, a kezelést követő pszichés relaxáció és aluszékonyság.
Ezen hatások miatt gyógygáz kiválóan alkalmas a szív és perifériás verőér betegségek (alsó végtagi érszűkület) magas vérnyomás, cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, arthrosisokban, csontritkulás, köszvény esetén.
A radon nemesgáz, mely a földkéregben előforduló rádiumból keletkezik, a bőrön keresztül jut a szervezetbe és már 20 perces fürdőzési idő után a jó vérellátási területeken szétoszlik. A hatás késleltetett, a kúraszerű kezelés végén, sőt azután a legerősebb. A radon fokozza a sejtek anyagcseréjét, a szabadgyökfogók termelődését, az immunrendszer működését.
A kezelések kúraszerűen történnek, egy kúra 15 kezelésből áll. Az első alkalommal a betegek 15 percig ülnek a gázban, továbbiakban 25 percig. A gázszint köldök, csípő magasságig ér. A gáz feláramlása folyamatos, magasságát az elalvó gyertya lángja és az oxigénnel telített léggömb jelzi.
A fürdőzésre csak orvos és szakképzett eü. személyzet felügyelete mellett kerül sor. Javasoljuk szabadidőruha, nyitott de jól rögzíthető lábbeli viselését.
A széndioxid szárazfürdő kezeléshez szükségesek az alábbi leletek, orvosi dokumentumok:
1, Kórházi zárójelentéseinek fénymásolata
2, EKG vizsgálat
3, Laboratóriumi vizsgálatok (egy hónapnál nem régebbi vizsgálatok)
4, Mellkas röntgen felvétel vagy tüdőszűrő kiskönyv 

A széndioxid szárazfürdő javallatai
- A végtagok krónikus obliteratív verőérbetegségei Fontaine III. – IV. stádiumban
- Diabeteszes microangiopathia
- Reumás betegek gyógyítására, ahol a végtagok ereinek funkcionális vagy organikus keringési zavara áll fenn.
- Buerger-kór, Raynaud syndroma

A széndioxid szárazfürdő ellenjavallatai

- Kardiális elégtelenség,  – Gyulladásos betegségek, lázas állapotok,   – Magas vérnyomás 200/100 Hgmm felett – Rosszindulatú daganatos megbetegedések, -Súlyos ritmuszavar, -Hyperthyreosis, -Angina pectoris, -Gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok, -Infarktus után 6 hónapig, -Psychopathias személyiség, -Súlyos légzési elégtelenség, -Alkoholos állapot, -Acidozissal járó anyagcserezavar, -Terhesség, menstruáció, – Súlyos cerebrovascularis ischaemia tünetei, -18 év alatti életkor, -Thromboemboliás állapotok

Szakmai információ: Dr. László Márta főorvos 06-20-951-7853 Email: drlaszlomarta@freemail.hu

 Itt üzenhet

oxigénes víz mágnesterápia szívmérés méregtelenítés egészség