Vicardio

A szív

A Vicardio készülék egy Németországban közel tíz évvel ezelőtt elindított szűrőprogram legkorszerűbb modellje. Mivel a németországi lakosság ugyanolyan rossz helyzetben volt mint hazánk az 1000 főre eső szívinfarktusos esetek számában, elindítottak egy országos programot. Ehhez azonban egy kis szerencse is kellett. Akkoriban a Német Hadsereg katasztrófa védelmi részlege adott megbízást egy olyan készülék kifejlesztésére, amely segítségével katasztrófa helyzetekben gyorsan és könnyen lehet a sérült szívéről fontos adatokhoz jutni.

Így készült el a Cardioscan nevű készülék, amelynek összesen három érzékelője volt. Két végtagra és a fülre helyezték fel, 1 perces mérés alatt egy laptopba vitték be az adatokat, amelyeket egy kardiológusok segítségével kifejleszetett programmal kiértékeltek. A készülék nagyon mobil és hatásos volt. A fejlesztési munkák során akkor még az elsők között alkalmazták szív HRV (Heart Rate Variability) (szív frekvencia variabilitás) tulajdonságának elemzését. Mivel a készüléket klinikai körülmények között tesztelték szívbeteg embereken, ekkor derült ki, hogy érzékenysége nagyságrenddel meghaladja a normál EKG készülékekét. Sőt olyan problémákat is észrevett, amely a normál papíralapú EKG szemmel való értékelésével nem volt lehetséges. Gyorsasága (1 perces mérés) és azzal, hogy nem kellett a vizsgálathoz levetkőzni (mellkasi elektródákhoz) lehetővé tette, hogy nem csak vészhelyzetekben, hanem szűrőprogramokon is alkalmazni tudják. Először gyógyszertárakban, majd nagyobb eseményeken is alkalmazni kezdték a programot. A rengeteg tapasztalat és további igények felmerülése révén nem csak a programot, ha nem a készüléket is folyamatosan fejlesztették.

Vicardio készülék

Németországban jelenleg egy országos adatbázis működik, ahova a legmodernebb VICARDIO készülékkel az interneten keresztül bármikor személyi azonosítószám alkalmazásával be lehet rövid idő alatt küldeni a mérési eredményeket. Ezt az adatbázist az összes szakorvosi rendelő, sürgősségi osztály el tudja érni. Egy érdekes szempont: Kardiológussal beszélgettem erről a programról. Sajnos Magyarországon nincs rendszeres kardiológiai szűrés, a háziorvosok feladata volna. Sokszor az orvosok csak akkor találkoznak a beteggel, amikor már komoly probléma van. Országos statisztika, hogy nálunk átlagosan évente 40,000 ember kap szívinfarktust, és szomorú adat, hogy ebből minden második eset halállal végződik. Itt nem arról van szó, hogy a magyar orvosok rosszabbak a németeknél, hanem nem tud a mentő időben odaérni. Sokszor azt éreztem, hogy azért alakult ellenállás a programmal szemben, mert magát a mérést nem csak kardiológus végzettséggel rendelkező személy végezheti. Azt a szemléletváltást kellene elérni az orvosok körében, hogy ennek a programnak a beindításával nagyon sok embernek lehetne megmenteni az életét, és attól még megmarad a kardiológusoknak a munkája. Esetleg az is előfordulhatna, hogy mint köztudott, ha valakinek panaszai vannak és elmegy a körzeti orvoshoz és kap egy beutalót a kardiológiára, akkor ne minimum két hónappal későbbre kapjon időpontot.

Vendég: Kökény Mihály Egészségügyi Miniszterként

Vendég: Kökény Mihály Egészségügyi Miniszterként

Hatalmas érdeklődés

Tíz éve végezzük a méréseket. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Több mint 11,000 embert mértünk, ami első hallásra nagy szám, de ha valaki utána gondol, akkor lehetett volna sokkal több is. Ez köszönhető a kezdeti nagy ellenállásnak. Az első pillanattól fogva nagyon nagy segítséget kaptam Dr. Sirkó Éva főorvosasszonytól, aki azonnal felismerte a szűrések jelentőségét. Óriási energiával szervezett alapítványi és egyéb méréseket. Egy alapítványi mérés alkalmával kiszűrtünk egy középkorú hölgyet, hogy komoly problémái vannak. Azonnal szakorvoshoz irányítottuk, bennt is tarották a kórházban, ennek ellenére az ottani főorvostól az a visszajelzés érkezett: “Minek szól bele egy neurológus a kardiológusok dolgába!” Szerencsére nem szegte kedvét ez az incidens és azóta is sokat fáradozik szűrőprogramok szervezésével. 2004 május 1.-én a Margitszigeten rendezett “Szív napján” Kökény Mihály is érdeklődést mutatott a szűrés után……. 2005 volt a nagy áttörés, miután Prof.Dr. Bretz Károlyt a SOTE Biomechanikai tanszékén Dr. Szalay Katalin főorvosasszony segítségével sikerül meggyőzni a téma fontosságáról. Ezután Prof. Bretz Károly, Prof. Simon Kornél Dr. Bretz Éva elkészítettek egy tanulmány “Kardiovaszkuláris és pszichometriai stressz mutatók komplex elemzése” címmel, amelyben 150 tanár VICARDIO mérésének adatait elemezték ki. Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak az iskoláknak, amelyek résztvettek a programban. Az előadás 2005.10.28,-án hangzott el az V. Sporttudományi Kongresszuson az egyetemen. Ugyanezen a kongresszuson hangzott el Dr. Szalay Katalin, Dr. Bretz Éva, Bretz Károly János, Bényei Béla: Neuromuszkuláris és kardiovaszkuláris állapotfelmérés egészségügyi dolgozóknál című tanulmánya is.

A következő nagy lépés a készülék magyarországi bevizsgáltatása volt. Ezt az Iránytű Mérnöki Irodának és Bényei Bélának volt gimnazista társamnak és barátomnak köszönhetjük.

Miután megkaptuk a szakértői véleményt a SOTE Élettani Intézetétől, aminek az összefoglalójában le van írva:

SOTE szakértői vélemény

“A VICARDIO-készülékkel kvantitatívan mérhető EKG- és HRV-paraméterek kíváló egyezést mutattak a saját műszerekkel mért értékekkel (CV= 5-10 %; r= 0,72- 0,98 a különböző paraméterekre). A szoftver felhasználóbarát, könnyen működtethető, egyértelmű utasítások alapján dolgozik. A VICARDIO-készülék újdonsága a szívportré. A szívportré formájában koncentráltan megjelenített információ segíti a vizsgálót a kvalitatív értékelésben. A kvalitatív mutatókban jelentkező eltérések alapján további, szakorvos által végzett vizsgálatok javasolhatók. Fentiek alapján a VICARDIO-készülék kiválóan alkalmasnak tűnik a prevencióban történő felhasználásra, szűrővizsgálatok, illetve a munka-alkalmassági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok végzésére.”

Ezután legalább hagytak dolgozni. Elmondhatjuk, hogy kb. 200 ember volt, aki csak kíváncsiságból végeztette el a mérést pl. egy egészségnapon és ott derült ki, hogy komoly problémája van, pedig semmi tünet nem jelezte. Sokat gondolkodtam, hogy ezt az esetet leírjam-e, de leírom. Nagyon megrázott! Egy kedves ismerősöm, 40 éves fiatalember. 2006 decemberében segített a számítógépemet rendbehozni, mert vírusos lett. Másnap külső mérésre kellett menni. Szólt, hogy sikerült rendbehozni a készüléket, mehetek érte. Hálából a szervízben felajánlottam, hogy az ott lévőknek megcsinálom a mérést. “Péntek van, terhes az asszony, sietni kell haza, nekem kell vásárolnom, karácsonyra is kell ajándékokat venni, majd később megcsináljuk.” Elhalasztottuk a mérést januárra. Januárban hívtam a szervízben, a titkárnő hosszú szünet után azt mondta, hogy karácsony után szívinfarktusban meghalt.

Erőszakosabbnak kellett volna lennem? Ha kihozta volna a gép, hogy baj van, elment volna az orvoshoz? Kapott volna időben időpontot vizsgálatra? Sok a megválaszolatlan kérdés. Egy biztos, hónapokig lelkibeteg voltam. Volt olyan is, hogy egészségnapokon végeztünk méréseket. Sokan megmérették magukat, de sokan nem. Szórólapokat adtunk ki, elolvasták és továbbmentek. Néhányat megkérdeztem, miért nem végezteti el a mérést? Volt aki azt mondta: “nem akarom megtudni az igazságot, vagy nincs rá pénzem, pedig csak 1,000 FT volt egy mérés és a büfében többet fizetett ki! stb.”

Ezeket a negatív hatásokat csak az csökkentette, amikor mások felhívtak, hogy szeretnék a családtagjaikat is megmérettetni, mikor tudnánk minél előbb elvégezni, vagy köszönik szépen a mérést, mert a kardiológiai vizsgálat kimutatta a problémát és még időben elkezdhették az orvosi kezelést.

Azt szoktam mondani, hogy a szív olyan, mint egy villanykörte. Apró pici villanásokkal már jelzi, hogy ki fog égni, de mi ezt nem vesszük észre, meg nem is törődünk vele. De egyszer kiég. Csak a villanykörtét ki lehet cserélni. Aki meg manapság túlél egy szívrohamot, vagy szívinfarktust az nagyon szerencsés embernek mondhatja magát.

A következőben a VICARDIO készülék leírását olvashatják, a www.cardioport.net oldalról, ahonnan még több érdekes információhoz lehet jutni.

A HRV egy nagyon érdekes téma, erről a HRV lapon írok többet.

A vicardio a német Energy-Lab Technologies GmbH (Hamburg) újonnan kifejlesztett rendszere a világon az egyedüli orvosi berendezés, mely a szív ingerületvezetése adataiból (EKG) már 60 sec alatt egy úgynevezett ElektroKardioPortre-t (EKP) készít

3D szívkép

Ez a színes, háromdimenziós portré gyorsan vizualizálja orvos és páciens számára a szívizom állapotát, ingerületvezetés folyamatát valamint a vizsgált szív stresszterhelésének intenzítását.

A “közlekedési lámpa” elv alapján (zöld normális állapottal megegyező, sárga és piros a normálistól enyhén, vagy lényegesen eltérő állapottal megegyező) létrejövő színes ábra a szívizom vitalitásának vizuális megjelenítése, s mint képi információ jobban memorizálható. Lehetőséget ad az orvosnak a diagnosztikai adatok patológiai és igénybevételi szempontok alapján való besorolására.

A rendszer a szabványos elvezetéséken (Einthoven,Goldberger,Wilson) 3,6,vagy 12 csatornás ECP felvételt készít és ábrázolja a szívizom ingerületvezetését.

 

A vicardio ezen felül lehetővé teszi a szívfrekvencia-variabilitás mérését is (HRV) amely a szív stresszterhelése alapján változik, s ennek segítségével az egyéni szív stresszfaktor is detektálható. Szívütések időrendi és frekvencia-analizálásából a szív pszyhés, vagy fiziológia terhelésének mértékéről is tájékoztat. Ezzel a szív stressz-meghatározással egészíti ki a vicardio az EKG által szállított adatokat.

Jó szív képe

Komoly probléma

- Histogram(RR-Intervallumok gyakoriságmegoszlási grafikonja)
-Tachogram
-Gyors Fourié átalakítás
-Poincaré-grafikon
-spektrális analízis
-pNN 50 és pNN 100

Összefoglalva:

- Orvosi software és hardware
- Standard többcsatornás PC-EKG
- EKG adatok rögzítése
- Változtatható mérési idotartam (60 sec. – 5 min.)
- Létrehoz egy színes háromdimenziós szívportrét
- Stressz értékek kimutatása
- Összetett orvosi adatok rögzítése (pl. HRV-analízis)
- Szűrés és orvosi eszköz egy készülékben
- Adatok gyors átvitele (e mail-en is)

- Histogram(RR-Intervallumok gyakoriságmegoszlási grafikonja)
-Tachogram
-Gyors Fourié átalakítás
-Poincaré-grafikon
-spektrális analízis
-pNN 50 és pNN 100

Az orvos egyszerűen, érthetően és látványosan tudja a páciens felé közvetíteni a szív egészségi állapotát, változását, illetve az alkalmazott terápia hatásosságát, így egy szorosabb és bizalmasabb kapcsolat alakítható ki az orvos és páciens között.

Az orvos egyszerűen, érthetően és látványosan tudja a páciens felé közvetíteni a szív egészségi állapotát, változását, illetve az alkalmazott terápia hatásosságát, így egy szorosabb és bizalmasabb kapcsolat alakítható ki az orvos és páciens között.

 5 Responses : “Vicardio”

  1. admin szerint:

    T. Pethő Judit! Elnézést a késői válaszért, tudom, hogy ilyen esetben sürgős választ várnak, de nem tudtam hamarabb reagálni és jó hírem sincs. Sajnos Pécs környékén nincsen senki aki ezzel a méréssel foglalkozna, pedig biztos, hogy szükség lenne rá. Ellenben ha valaki megszervez egy napot, hogy minimum 20 fő legyen ott, akkor lemegyek Pécsre.
    Tisztelettel Klöczl György

Itt üzenhet

oxigénes víz mágnesterápia szívmérés méregtelenítés egészség