Még a stresszről

Ezen a lapon olyan érdekességeket szeretnék feltenni, amiket csak úgy találtam a neten, remélem ez az oldal még bővülni fog

Ha már a kötél is szakad

Dr. Wilhelm Schmid-Bode német pszichiáter négy csoportba sorolta az embereket, attól függően, miként hat rájuk a stressz. Te vajon melyik típusba tartozol? Robbanékony vagy, szomorú, kényszeres evő vagy gyengélkedő? 

Robbanékony a májtípus
Jellemzői: Lenyel mindent, de majd szétveti a düh. Uralkodik magán, de az állandó belső feszültség merevvé, görcsössé teszi az izmait, ha nem tombolja ki magát, súlyos ízületi fájdalmakra számíthat.

Megoldás: Ne fordulj magadba, hagyd abba az önsanyargatást. Akkor robbanj, amikor okod van rá. Azokkal szemben légy erélyes, akik rászolgáltak a kritikára. Az ilyen típusú emberek gyakran családtagjaikon, barátaikon vezetik le a feszültségüket. Gondold át: megéri elveszíteni őket a kevésbé fontos kollégák miatt?

Tanács: Ne szégyellj összetörni egy-két tányért, hátha attól jobban érzed majd magad. Kirándulj, járd a természetet, ha kedved szottyan, kiabáld a világba bánatod.

Szomorú a szívtípus
Jellemzői:
Minden mókában benne van, de mire megszervezi az összejöveteleket, elfárad. Szomorúság, megmagyarázhatatlan szorongás keríti hatalmába. Ettől a szíve össze-vissza kalimpál.

Megoldás: Lazíts. Az emberek szeretnek. Figyelj tested jelzéseire. Vigyázz a szívedre. Ha elfáradsz, ülj le és lélegezz mélyeket.

Tanács: Járj uszodába. A lassú, nyugodt úszás megtanít, hogy jobban odafigyelj önmagadra.

Bánatában, örömében ételhez nyúl a gyomortípus
Jellemzői:
Ha bajban van, enni kezd, a megnyugvást a gyomor békéje hozza meg. Gyorsan hízásnak indulhat, tönkremehet az emésztése, a szíve.

Megoldás: Egyél, de jóval kevesebbet. Felezd meg az adagokat. Csokoládé helyett majszolj gyümölcsöt. Ha édességre vágysz, fogyassz aszalt barackot vagy energiaszegény müzliszeletet. Lassan egyél! Minél tovább tart az élvezet, annál biztosabb, hogy megnyugszol.

Tanács: Habzsolj be egy adag fagylaltot, amikor elszakad a cérna. Ha bűntudatod támadna a kalóriák miatt, zárd a napot könnyű kocogással.

Gyakran betegeskedik, gyengélkedik a tüdőtípus
Jellemzői:
Üldözési mániája van, állandóan gyanakszik. Amikor a legjobban mennek a dolgai, derült égből villámcsapásként sújt le valami nyavalya. Úgy érzi, mindenki azt figyeli, mit és hogyan csinál. Torka kiszárad, tüdeje ég, idegei lassan felmondják a szolgálatot. Űzött vadként tengeti életét.

Megoldás: Nem kell mindenkiben ellenséget látni. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy Te vagy a nyúl és a többiek mind vadászok. Hallgassd meg társaid, kerülj velük szorosabb kapcsolatba. A szelíd, barátságos embereket inkább simogatni szeretik a többiek, mint megbántani.

Tanács: Legyél a magad ura, ne hagyd, hogy mások irányítsák a sorsodat. Ne várd meg, míg legyűr a rosszkedv. Ha magad alatt vagy, menj moziba vagy vásárolj valamit, költekezz egy kicsit.

 

Számolj le a stresszel!

Túlhajszoltnak, feszültnek érzed magad, és ezt alkohollal vagy cigarettával próbálod enyhíteni? Rosszul teszed, mert az élvezeti szerek fokozzák a tüneteket. Egyes ételek, gyógynövények és vitaminok fogyasztása viszont valóban segít.

Ha stressz ér, a szervezeted egy bizonyos hormont kezd el termelni. Ebből te annyit érzékelhetsz, hogy megemelkedik a vérnyomásod, megfeszülnek az izmaid, görcsbe rándul a gyomrod. Ha a mellékvese tartósan nagy mennyiségben állítja elő az stresszhormonokat, annak a következménye tápanyaghiány, krónikus fáradtság és általános nyugtalanság. A természet patikájában számos olyan dolgot találhatsz, ami segíti a mellékvese működését és enyhíti a stressz okozta panaszokat.

Zeller:
- Ősi vérnyomáscsökkentő. A benne található vegyületek mérsékelik a stresszhormonok koncentrációját. Nyugtató hatású anyagokat tartalmaz, például B3-vitamint. Különösen lefekvés előtt érdemes fogyasztani a zavartalan alvás érdekében.

Napraforgómag:
- Káliumot, B-vitaminokat és cinket tartalmaz, amire rendkívül nagy szükség van a mellékvese egészséges működéséhez.

Algafélék:
- Erőteljes befolyást gyakorolnak a májra, fokozzák a méreganyagok kiválasztását, és ezáltal csökkentik szervezetünk stressz-szintjét. Számos olyan anyag van bennük, ami erősíti az idegrendszert.

Káposzta:
- Kiváló forrása a stresszűző antioxidánsoknak, az A-, C- és E-vitaminnak, a béta-karotinnak és a szelénnek.
Mandula:
- Nagyon gazdag magnéziumban, enyhíti a nyugtalanságot, ingerlékenységet és az idegfeszültséget.

Szezámmag:
- Stressz idején növekszik a szervezet cinkszükséglete. A szezámmag remek cinkforrás.

Avokádó:
- Tizennégy fajta ásványi anyagot tartalmaz. A benne lévő vas megakadályozza a vérszegénység kialakulását és az ebből adódó kimerültséget.

Gyógyteák:
- Hatékonyan csökkenti a stressz tüneteit és erősíti az idegrendszert a kamillából, citromfűből, ginzengből és édesgyökérből készült tea.

Vitaminpótlás:
- A létfontosságú vitaminok és ásványok szintje tartós stressz esetén drasztikusan csökken a szervezetben. Olyan készítményt érdemes szedni, amely C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot és antioxidánsokat is tartalmaz.

 

 

 Itt üzenhet

oxigénes víz mágnesterápia szívmérés méregtelenítés egészség