A mérés jelentősége

A “Segíts magadon” című műsorban bemutatják a szívsebészet nagymértékű fejlődését. De ha odafigyelnénk magunkra, sokkal kevesebb munkájuk  lenne.

 

Szív-és érrendszeri rizikófaktorok mérése

A fokozott stressz terhelés egyik egészségromboló hatása lehet a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása.

Ezen kockázatok  és a HRV érték mérését  egyedüli módszerrel, a VICARDIO készülékkel tehetjük meg.

Mielőtt belemennénk szakmai kérdésekbe, elöljáróban szeretném leírni, hogy jelenleg már több helyen végeznek orvosi cégek szűréseket ezzel a készülékkel.
A neten ellenőrizhető, hogy esetenként nyolc és tízezer Forintot kérnek el egy alkalomért.
Én ennek a programnak a német példához hasonlóan inkább a szűrés jellegét hangsúlyoznám , ami azt jelenti, hogy mindenki számára lehetővé kell tenni mérést, nem ingyen, mert akkor elveszti a tekintélyét de az előbbi árakhoz képest jelentősen olcsóbban.
Ha a készülék problémát észlel, a szakorvos úgyis a saját műszaki hátterével szerzi meg a számára szükséges információkat.
Ezért aki részt szeretne venni ennek a programnak a népszerűsítésében, szívesen várom a jelentkezését, és létszámtól és helytől függően az előbb leírt árak töredékéért tudnánk a programot csinálni.

szívfrekvencia-variabilitás (Heart Rate Variability, HRV) mérése az USA kardiológusai számára az aranystandardhoz tartozik. A szívfrekvencia-variabilitás jelentőségét az Egyesült Államokban az is mutatja, hogy a szakirodalom és nyilvánosságra hozatalok közel 90%-a az USA-ból származik.

A Vicardio a szív funkcionális állapotának és a stressz (kémiai, fizikai, táplálkozási, pszichés, környezeti) általi terhelésének kiértékelésére szolgáló biofizikai mérő és értékelő műszer, amely egy EKG mérés adataiból két perc alatt színes, 3Dimenziós képet készít a szív állapotáról.

A VICARDIO vizsgálat célja:

Megelőzés:

Egészséges személyek szívvizsgálata a lehetséges (eddig ismeretlen) rizikófaktorok szűrésére
Veszélyeztetett csoportba tartozók szűrővizsgálata megelőzés céljából /pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alkohol, fokozott feszültséggel járó munkakör
Különböző stresszek szívhatásának vizsgálata
Az aktuális stressz -terhelés kiértékelése
Kezelt szívbetegek állapotának nyomonkövetése
Adott gyógyszeres kezelés szívhatásának vizsgálata

A szív funkciójának -adott esetben- kedvezőtlen változása esetében időben jövő figyelmeztetés. Ami a gyógyulást jelentheti!

Kinek lehet szüksége a vizsgálatra?

Aki foglalkozása során, vagy pedig otthon gyakran áll feszültség (stressz) hatása alatt.
Aki lehetőleg biztos akar lenni afelől, hogy ezáltal nem alakultak ki a szívfunkciójában kedvezőtlen változások.
Aki orvosi kezelés alatt áll és a mindenkori állapotáról információt szeretne kapni rendszeresen, hogy még időben orvoshoz fordulhasson szíve állapotának rosszabbodása esetén.
Aki gyakran áll lelki megterhelés (pl.: sport következtében, üzleti utazásai alkalmával) alatt és meg szeretne győződni arról, hogy szíve elektromos működési -folyamatában nincs semmilyen kedvezőtlen eltérés sem.
Aki nem táplálkozik megfelelően és akinél így hiányállapot alakul ki bizonyos nyomelemek vonatkozásában (pl.: kálium, magnézium, stb.) Ezeknek az elemeknek jelentős hatása ismert a szív működésében. A hiányállapot a szív-stressz helyzetét jelenti.

Milyen gyakran érdemes a vizsgálatot elvégezni?

Ajánlatos évente egy alkalommal a vizsgálat, amely felvilágosítást ad a paciensnek és orvosának is arra vonatkozóan, hogy mennyi terhelés érte a szívét.

Ahhoz , hogy ezt a megállapítást a mai felgyorsult stresszel terhelt világunkban helyesen értelmezzük tudnunk kell , hogy egyéni szervezetünk miként reagál a napi kihívásokra, feladatokra.

A napi feladatok elvégzéséhez és a váratlan helyzetek megoldásához szükség van a szervezetünk fokozott működésére.

Szeretnénk a segítségére lenni abban , hogy reálisan értékelje saját szervezete ellenálló képességét a stresszel szemben.

Ez a mérés a manapság divatosnak számító bio-feedback-ként is használható. Ami azt jelenti, hogy segíthet  személyre szabottan a leghatásosabb stresszoldó program kiválasztásában.

 

A mérés elvégzéséhez egy  kicsi helység elegendő egy asztallal és kettő székkel. Nem kell a páciencsnek levetkőznie, ülő helyzetben a két csuklóra és két bokára helyezzük fel az elektródákat.

A vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe tanácsadással egybekötve.

 

 

A mérés által szolgáltatott adatok:

Paraméter Leírás Normál érték Magyarázat
 

 

Cardio Stress Index

(CSI)

Egy egészséges ember szíve nem ver pontos rendszerességgel, de különböző fiziológiai variációk zajlanak le dobbanásról dobbanásra.Ez természetes folyamat és megmutatja,hogy a szervezetet hogyan befolyásolják az állandó külső és belső hatások, és ezekre a hatásokra elegendő-e a szervezet reakciója.Bármely stressz helyzet a szívnek egy önjavító reakciója. Azt, hogy két dobbanás között mennyi idő telt el, milyen az ingerület vezetés folyamata ,és mennyi az eltérés két dobbanás intervalluma között,ezt a folyamatot hívjuk pulzusszám variabilitásnak (HRV). A Cardio Stress Index (CSI) magába foglalja az EKG-görbe morfológiai értékelésén túl a különböző HRV-paramétereken alapuló jelentés tartalmatt. Így tudhatjuk meg a szív jelenlegi stressz szintjét. Ideális < 25% 

Megnövekedett: 26-50%

Jelentősen

megnövekedett: 51-80%

Magasan

megnövekedett: < 80%

Egy egészséges szív normál CSI értékének kevesebbnek kell lennie,mint  20%.Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az aktuális CSI érték egy nap alatt is változhat.Ez teljesen normális.Ha az értékek  megnövekedettek,ajánlott néhány mérést elvégezni és nyomon követni,hogy a megnövekedett érték tartós,vagy csak pillanatnyilag magasabb.Ha a CSI érték megnövekedett egy bizonyos helyzetben,ajánlott megnézni a lehetséges stresszt kiváltó okokat.Bizonyos relaxációs módszerek ugyan nem tartják  olyan hosszú ideig alacsonyan a stressz szintet,de megfelelőek arra,hogy ténylegesen csökkentsék. Kezdő felhasználóknak  ajánlott konzultálni egy szakértővel. 

 

Ha a CSI tartósan több,mint 50%, egy orvossal ajánlott konzultálni.

 

 

 

Pulzusszám (HR)

A készülék 2 perces időtartamban méri a pulzusszámot, és ebből számol ki egy átlag értéket . 55 – 95 dobbanás percenként (bpm) A nyugodt pulzusszám egy bizonyos fokig különbözhet egyénenként.Tehát a normál terjedelem elég széles.Egy nagyon alacsony pulzusszám,ami 55 dobbanásnál kevesebb percenként, például figyelmeztetés lehet egy jó kondicióban lévő sportoló szivének, vagy estleg nem élettani folyamat váltja ki.Ilyenkor ajánlott konzultálni egy orvossal,ha a pulzuszám tartósan 55 dobbanás alatt van percenként, több mérés után is. Magas pulzusszám esetén,ahol tartósan,tehát több mérés után is nyugodt helyzetben több mint 95 –öt dobban percenként, feltétlenül ellenőriztetni kell egy orvossal.
 

 

Ritmus

Ez az érték információt ad az általános szívritmusról.Külön számolja a szív dobbanások ritmikus variálódását millisecundumban (HRV). Ha a mérés alatt a készülék megfelelő ritmusú szívet észlel az EKG-én belül, akkor  a készüléken a RHYTHMIC:YES felirat látható, ha helyenként eltérő ritmust észlel RHYTMIC:NO felirat látható a képernyőn. RHYTHMIC: YES Ha a készülék képernyőjén a RHYTHMIC:NO felirat látható, ez arritmiára (szív ritmus zavar) utal.Ilyenkor célszerű mégegy mérést elvégezni az esetleges pontatlanságok miatt.Ha a RHYTHMIC:NO felirat megismétlődik,erősen ajánlott egy orvost felkeresni.
 

QRS

A QRS időtartamot is millisecundumban méri a készülék,továbbá feltűnteti,hogy milyen a szívkamra ingerület vezetések folyamata, ideje .Ez egy a számos állandó EKG értékek közül. < 110 ms Ha az érték több,mint 110 ms, erősen ajánlott orvoshoz fordulni.
 

 

RRSD

Az RRSD az állandó elváltozás (SD) millisecundumban, egy bizonyos intervallum a szív dobbanások között (RR).Ez egyike az állandó paramétereknek,amik befolyásolhatják a CSI-t. Alacsony pulzusszámnál megnövekedhet az RRSD-érték. 30 – 60 ms. Sportolóknak magasabb. Alacsony RRSD-érték egy csökkent HRV értéket eredményez,aminek következtében a CSI érték megemelkedik.Tehát a magas CSI érték velejárója az alacsony RRSD. A nagyon magas RRSD-érték utalhat  egy mesterségesen előidézett változásra a szövetekben vagy arritmiára. Ha az RRSD-érték több,mint 110 ms,ajánlott megismételni a mérést a mesterségesen előidézett változások elkerülése érdekében.Ezek az elváltozások akkor következhetnek be ha például beszélünk mérés közben, vagy mozgunk.


Itt üzenhet

oxigénes víz mágnesterápia szívmérés méregtelenítés egészség